Telefoon: 072 - 571 64 24

Marsmanstraat 8 - 10, Heerhugowaard

feb 16

wintersport

De voorjaarsvakantie staat weer voor de deur. Zorg dat je goed getraind en met beleid omgaat met je lichaam.

Ski training

Wil je veilig de piste op en skiblessures voorkomen? Zorg dan voor een goede training en voorbereiding. Bouw het stap voor stap op.

Een goede conditie en fitheid zijn de basis voor je wintersportplezier. Heb je een goede conditie en sterke, getrainde spieren? Dan ben je ‘SneeuwFit’: het skiën gaat beter en je hebt minder kans op skiblessures.

Warming-up skiën:
Begin het skiën altijd met een goede warming-up. Warm je spieren ook weer op na een lange pauze of als je net uit de lift komt. Een goede warming-up verkleint de kans op skiblessures.

Nut warming-up
Een goede warming up vergroot je kracht, snelheid, lenigheid en uithoudingsvermogen. Het maakt je lichaam klaar voor de prestatie die je gaat leveren.
•Je spieren zijn goed doorbloed en daardoor minder kwetsbaar dan koude, stijve spieren. Zo voorkom je veel blessures.
•Je stofwisselingsprocessen verlopen sneller. Hierdoor krijgen spieren sneller de energie die ze nodig hebben. Je produceert minder afvalstoffen en hebt daardoor ook minder spierpijn.
•Je bent gefocust. Met een goede warming-up kom je even tot rust en kun je je beter concentreren op het skiën. En dat is een stuk veiliger!

Goede warming-up
•Maak een looppas op de plaats en doe dit ongeveer 5 minuten. Of loop een paar keer de trap op en af. Begin in een rustig tempo en voer het tempo daarna een beetje op. Zwaai na de warming-up je benen en armen rustig en losjes heen en weer. Daarna kun je gaan skiën.
•Je kunt ook de eerste afdaling als warming-up gebruiken. Neem bijvoorbeeld eerst een blauwe piste en begin met ruime bochten in een rustig tempo. Breng daarna wat variatie aan door verschillende soorten bochten te nemen. Doe dit allemaal ontspannen.

Cooling-down na het skien:
De cooling-down is het omgekeerde van de warming-up. Je lichaam na het skien tot rust brengen, is ook belangrijk. Met een goede cooling-down kan je lichaam zich beter herstellen en voorkom je blessures.

Nut cooling-down:
Een cooling-down zorgt voor een goede afvoer van de afvalstoffen uit je spieren. Hiermee voorkom je spierstijfheid en spierpijn door gespannen, vermoeide spieren. Je loopt daardoor minder snel een blessure op.

Goede cooling-down
Na het skien kun je je lichaam tot rust brengen door rustig te lopen op normale schoenen. Wandel in een hele ontspannen looppas en zwaai je armen losjes en rustig heen en weer.

No comments yet.

Add a comment