Telefoon: 072 - 571 64 24

Marsmanstraat 8 - 10, Heerhugowaard

dec 17

Wie vergoedt nog onbeperkte fysiotherapie in 2016?

Ieder jaar wordt het lastiger om een zorgverzekering af te sluiten waarbij onbeperkt fysiotherapie wordt vergoed. In 2016 zal dat niet veranderen. Dat blijkt uit een rondgang van ZorgWijzer.nl naar de aanvullende verzekeringen per verzekeraar, nu alle premies bekend zijn gemaakt. In totaal zijn er voor volgend jaar 10 zorgpolissen waarbij fysiotherapie voor de volle 100 procent wordt vergoed. Dat is er één minder dan vorig jaar.

In het onderstaande overzicht staan welke zorgverzekeraars een aanvullende verzekering met onbeperkt fysio in 2016 vergoeden. Daarin wordt de situatie ook vergeleken met het huidige jaar.

– AVERO Achmea Excellent
– De Friesland AV Optimaal
– Delta Lloyd Top
– IZZ extra 3
– FNV Menzis FNV Zorg 4
– PNO Zorg Compleet
– ONVZ Topfit
– vvAA Top
– vvAA Excellent
– Zorg en Zekerheid AV Totaal

Onbeperkte-fysiotherapie-in-2016
*De getoonde maandpremie bij Avero Achmea is leeftijdsafhankelijk en daarom een vanaf premie. Verder dient men, om voor volledige vergoeding in aanmerking te komen bij De Friesland en Zorg en Zekerheid, een aanvraag te doen na respectievelijk 36 en 40 behandelingen. De behandelingen die nodig zijn, moeten medisch noodzakelijk zijn.

Duurder

Net als de basisverzekering, stijgt over het algemeen ook de premie voor de aanvullende verzekering. In 2016 zijn de pakketten een 100 procent vergoeding voor fysiotherapie gemiddeld 5,95 euro per maand duurder.

Medische selectie

Hoewel een aspirant-verzekerde in principe nooit geweigerd mag worden voor de basisverzekering, gelden voor de aanvullende zorgverzekering andere regels. Zorgverzekeraars mogen voor een aanvullende polis namelijk een medische selectie toepassen. Dat houdt meestal in dat de verzekeraar de aspirant-verzekerde een aantal vragen stelt omtrent zijn/haar zorggebruik en zorgverleden. Het kan ook zijn dat de zorgverzekeraar naar een verklaring van een arts of specialist vraagt. Als blijkt uit de medische selectieprocedure dat het risico op hoge zorgkosten bij de aspirant-verzekerde (te) groot is, dan kan de verzekeraar besluiten om die persoon te weigeren voor de desbetreffende verzekering of een lagere dekking aan te bieden.

De medische selectie wordt veelal gehanteerd bij (zeer) uitgebreide aanvullende- en tandartsverzekeringen, waarvan onbeperkte fysiotherapie een goed voorbeeld is.

Vergoeding uit basispakket

Voor mensen met een chronische aandoening wordt fysiotherapie soms volledig gedekt door de basisverzekering. De aandoening van de patiënt/verzekerde moet dan wel staan op de lijst van chronische aandoeningen. Enkele aandoeningen die op de lijst staan, zijn: ruggenmergaandoening, Multipele Sclerose (MS) en Frozen shoulder.

Vergoeding vanuit het basispakket vindt plaats nadat de eerste 20 behandelingen (eenmalig per indicatie) uit eigen zak zijn betaald. Kosten voor fysiotherapie die uit de basisverzekering worden gedekt, vallen daarnaast eerst onder het wettelijk verplichte eigen risico. Deze eerste behandelingen hoeven overigens niet ieder nieuw kalenderjaar betaald te worden, maar geldt eenmalig per zorgverzekeraar.

bron: www.zorgwijzer.nl

No comments yet.

Add a comment